Pozvánka na Svratku
Začnu od konce. Po turnaji nedostanete k obědu Svratecký guláš ! Je ze svíčkové a na to náš rozpočet nestačí. Ovšem poslechněte si, jakou historii tento vcelku známý pokrm má. A každopádně si ho někdy udělejte sami doma anebo objednejte v dobrém restaurantu.
Nejdříve recept:
Svíčková („roštěná“) na nudličky, naložit na minimálně tři dny do oleje, soli a pepře (aby maso zkřehlo). Restovat prudce na špeku nebo slanině. Přidat plátky nakrájených žampiónů a na kolečka nakrájenou cibuli (mnoho cibule) a znovu restovat (ovšem tak, aby cibule zůstala celistvá). Ve finále přidat sůl, pepř, majoránku, mletou papriku, kmín a kečup či pasírovaná rajčata. (Nevylučuje se čerstvá kapie, stroužky česneku event. škrobová moučka). Zalít vodou a podusit. K tomu neodmyslitelné bramboráčky pečené v lívanečníku ! Tento recept „vymyslel“ pan František Mořický – a to jsme u historie.
Pan František Mořický byl v 50-tých letech šéfkuchařem ve Svrateckém hotelu Mánes (pozor, nikoli v hotelu Svratka). Ocitl se tam „na umístěnku“ po té, co ho bolševik pustil z vězení. V osmačtyřicátém ho zavřeli, když chtěl emigrovat do Anglie. On totiž vařil před válkou i na Barrandově pro rodinu Havlů …. Ten Guláš začal vařit někdy v r.1965. Údajně říkal, že „kolik masa, tolik cibule“ (to si nechte projít hlavou).
A ještě moje osobní poznámka. Na Svratecký guláš jsem v Brně chodil ve 2.pol.šedesátých let do hotelu Continental s rodiči, když jsme měli nějakou rodinnou oslavu. Bydleli jsme nedaleko. Tehdy vznikl obrovský národní podnik „Interhotel Brno“. Patřil tam kdejaký nóbl hotel nejen v Brně (Grand, International aj.), ale i na Moravě (Moskva v Gottwaldově, nebo Alexandria v Luhačovicích) a nakonec i v Praze ….. a patřil tam i hotel hotel Mánes ve Svratce se svým šéfkuchařem Mořickým. A tak se Svratecký guláš rozšířil po socialistických vlastech Českých ! Nevím, kde všude ho dnes dělají v kapitalistických vlastech Českých, ale rozhodně je dodnes na jídelníčku hotelu Mánes ve Svratce.
Přeji krásnou hru a pak někdy (za odměnu) dobrou chuť !
Jan Svoboda
Ředitel turnaje RSTM Svratka